čtvrtek 21. dubna 2016

Domácí celozrnné bulky

Kdo z vás dělá domácí pečivo? Chleba, rohlíky...
Já moc často ne, řekla bych spíš že jen občas. Samozřejmě je to kvůli času a kdyby to šlo, raději bych ty suché rohlíky a chleba co se třetí den nedá jíst vyměnila za kvalitní a dobré pečivo z domácí produkce, ale...


Když máme čas od času studenou večeři, což jsou v našem podaní sýrové, nebo uzeninové hody od malovýrobců, tak k nim ráda peču domácí pečivo.

Na internetu jsem našla recept, který jsem si jak je u mě dobrým zvykem přizpůsobila a peču tak svoje na půl celozrnné bulky :-)


Připravím omládek ze 100ml vody, lžička sladěnky, 130g hladké mouky, 15g droždí.
Po tom co vyběhne ho přidám k
200g celozrnné mouky
230g hladké mouky
dvě lžičky soli
100ml vody
40ml oleje
125ml kysaného podmáslí

Vše nechám vykynout na teplém místě. 
Jsem nedočkavá, takže kynutí vždy urychluji. V zimě dávám mísu na radiátor nebo na kamna a když se netopí, tak poslouží větší mísa s teplou vodou do které mísu s kváskem ponořím :-)


Po tom co těsto pěkně vykyne si ho vyndám na vál, kde ho rozdělím na cca 10 dílů.


Pak každý díl vezmu do ruky a zpracovávám v ruce tak že horní část vypínám tak že kraje bulky prsty podsouvám pod bochánek.


Na plechu je před pečením ještě naříznu a některé posypu sezamovým semínkem.

Po cca 20min pečení na 200st. vypadají jako sluníčka :-)


Máte podobný recept, podělte se se mnou :-)

neděle 17. dubna 2016

Nákupní horečka

Shopping fever 2016! Kdo nevíte o čem chci psát, tak vězte že tento víkend (15.-17.5.) probíhá celorepubliková akce kde spousta značkových obchodů se zapojila do slevové akce.


Ne že bych byla nákupní maniak, ale co se nákupů týká, tak samozřejmě ráda využiju slevové akce, kdy se dá něco koupit výhodněji :-)

A jelikož v tomto termínu probíhala i výstava karavanů v Letňanech a tak jsem se svým mužem a kamarádkou Petrou B. vyrazila do Prahy.

Peťu jsme vysadili na Černém Mostě a jeli se podívat na výstavu.


Z výstavy mě nejvíc zaujal doplňkový program v podobě stánku Barth racingu kde byla k vidění bugina Josefa Macháčka.

Je pěkný zážitek moci si osahat jaké šrámy auto utrpělo, detailně a z blízka si prohlédnout jaká je kabina uvnitř a ucítit toho duchy Dakaru na živo :-)


Po cca 2,5 hodince jsme Petru vyzvedli v CČM a přesunuly se na Chodov.

Tam jsme se posilnili obědem a vydali se po obchodech.

Opět jsem se utvrdila, že "dobrý obchod" dělá dobrá prodavačka! Můžete vejít do obchodu, kde mají krásné zboží, ale když natrefíte na prodavačku co jí její práce nebaví a nebo je nevhodně vlezlá, tak nekoupíte :-( Ale jen v obchodě, kde se cítíte příjemně zůstanete nakupovat.

Moc příjemně jsme se cítili v parfumerii Sephora, kde bylo spousta prodavaček a příjemně naladěných. Petra sehnala co potřebovala a my jsme si vybrali několik vůní do koupele.


V obchodě Odd Molly jsme si prohlédly a osahaly krásné kousky. Tato značka je všem milovnicím BR známá z eshopu, ale osahat si jednotlivé kousky a vyzkoušet si jak sluší můžete v jejich obchodě na Chodově, kde jsme se také cítili dobře.


Pokud by jste někdo chtěl využít na nákup u nich kupon na slevu 25%  který platí do 16.6.2016 ozvěte se mi!

No a nejvíce času jsme strávili v obchodě Promod, kde jsem Petře tak trochu vyčetla, že jsem myslela, že mi najde nějaký kousek, co bych si já sama nekoupila, ale že mi bude slušet. Možná to slyšela prodavačka, ale možná že ani ne, ale najednou mi povídá "nechcete zkusit tuhle tuniku"? A já na to že proč ne. Tím se spustil kolotoč toho že mi do kabinky nanosila postupně tak půlku zboží co měly na krámě a já zkoušela, můj muž to fotil a Petra hodnotila :-D


Při vzpomínce na to tak mi Peťa pomáhala v kabince s oblékáním se musím smát :-D Navlíkala mi trička a tuniky přes hlavu a já po asi třetím vršku kdy jsem pracně hledala díry na rukávy a snažila se do nich nalámat ruce jí povídám "nepřipravuj mi tu tuniku takhle na hlavu, já jsem zvyklá do toho lézt nejříve rukama" :-D Došlo mi že je zvyklá z oblékání svých dětí :-D

Celý den bych hodnotila jako velmi podařený :-)


Velké díky za průběh dne patří nejen Petře která opět nezklamala, ale i mému muži za trpělivost (kterou obdivovaly i prodavačky) i za hojnou fotodokumentaci celého dne :-)

pátek 15. dubna 2016

Snídaně

Taky si rádi vychutnáváte snídani? Nebo snídáte za pochodu, jako já v týdnu?

Běžný pracovní den u mě vypadá tak že vstanu, obleču se, umyji se a připravím snídani pro svého muže. Udělám mu svačinu do práce a sobě do práce připravím snídani, kterou pak jím u počítače. Vím není to ideální ale můj žaludek ráno vstává ještě déle než já a tak je schopen přijímat stravu tak za hodinu a půl od mého probuzení :-)

O to víc si užívám snídaní ve volný den. Když můžu ráno vstát a v klidu si rozmyslet na co vlastně dneska mám chuť...

Takhle u nás vypadají víkendové snídaně ;-)

Domácí celozrnné bulky a sýrový talíř
Pro někoho nepřípustné, ale já si ráda dám takovýhle obložený talíř k snídani. Ráda si vše nazdobím na talíř a pak pomalu střídavě ujídám.


Klobásky od řezníka a sýry od farmáře
Vajíčka na různé způsoby jsou také více méně výsadou víkendových snídaní :-)



A sladká snídaně to je oblíbená volba mého muže


Občas si dám i něco zdravějšího :-) Hlavně když se po snídani chystám jít běhat.

Tvarohová pomazánka s na dýňovém chlebu

A jak vypadají snídaně u vás? Napadlo mě uspořádat soutěž!

Udělejte si o víkendu snídani podle vašich představ a podělte se s námi o ní alespoň co internet dovolí :-)

Na svůj blog napište článek o tom jak a co snídáte nejraději. Dejte tam odkaz na moji výzvu k soutěži a mě dejte info, že je článek o vás na blogu ideálně komentářem pod tento příspěvek.
Kdo nemá vlastní blog, zašle mi fotku spolu s krátkým úvodním textem ke mě na email a já došlé emaily poskládám do článku, který zveřejním.

Odměnou vám bude nejen vaše snídaně, ale i překvapení ode mne, které vám pošlu po ukončení soutěže a vylosování výherce 26.4.2016

neděle 10. dubna 2016

Jarní blešák hospicu

Už po několikáté jsem se vydala lovit poklady na blešák, který pořádá místní hospic.

Jediné co mi kazilo těšení se byl fakt že jsem si ráno musela dát budíka jako do práce :-( Vyrážely jsme ráno brzo, aby jsme se dostali do budovy kde se blešík koná mezi prvními a ulovily tak to nejlepší :-)

Tentokrát jsem doma nechala "nosiče tašek" (poz. red. mého muže) a na lov si vyrazila s kamarádkou Petrou B. Tašky jsem si musela nosit sama, ale zase byla větší legrace ;-)

Ráno při odchodu z domu jsem dostala "kázání" že nemáme dělat ostudu :-D Během dne jsem si na to vzpomněla vícekrát :-D

Na místo jsme dorazily přesně podle plánu a tak jsme čekaly jen chvilku než otevřeli. Měly jsme strategii kam nejdřív a kam potom a kam později. Prodej na blešáku je totiž rozdělen do tématických oddělení.

Já vyrazila jako první k oddělení hraček a plyšáků :-)
Jako první mi padla do oka dřevěná hračka s otočnými kostičkami, kde jsou za sebou písmenka abecedy a za nimi číslice. Na kostičce kde je písmenko jsou ještě tři obrázky začínající na to dané písmenko.


A jelikož odpoledne přišel na návštěvu brácha s přítelkyní a Kristýnkou, tak jsem jí hned ukázala co jsem jí koupila a mělo to velký úspěch! Nevadí že jí ještě nebylo třičtvrtě roku a že na učení abecedy má čas, kostičky se při máchnutí ručičku točí a rachtají, takže je to super zábava :-D Jen jsem jí to musela přidržovat aby to na sebe nepřevrátila :-) 

V oddělení knížek jsem jí ještě koupila knížku klasických českých říkanek a moc hezky ilustrovanou knížku pohádek.


Sobě jsem koupila dva plyšáky. Tentokrát nebyl moc výběr, takže jen tyhle dva.


Taky jsem si koupila náušnice, které se mi krásně hodí k minule zakoupeného náhrdelníku a miniaturu letadélka, kterému se točí vrtule.
Co s ním budu dělat nevím, ale je skvostné :-)


Mezi textilem jsem našla krajku, ve které jsem hned uviděla budoucí polštářek. Velikostně totiž přesně odpovídá. Doma jsem ji naaranžovala na polštář. Krásnej bude, no řekněte :-)


A rámeček na fotky koženého vzhledu s bílým štepováním v okrajích jsem tam taky nechtěla nechat :-)


V oddělení oblečení jsme zkoušely několik kousků, ale nakonec nekoupily nic.

Po blešáku jsme ještě mířily do obuví shánět kožené pohodlné lodičky pro Petru a zjistily jsme že je to větší problém než jsme čekaly. I v obuvích jako třeba Baťa nebo CCC mají jen pár (a to skoro doslova) kožených lodiček, takže jsme nekoupily.

Ale dopoledne jsme si užily skvěle. Já jsem ráno ještě připravila oběd a dala instrukce kdy dát do trouby a na kolik péct, takže když jsem přijela domů, měla jsem hotový oběd.

Po obědě přijel brácha, tak jsem si pohrála s Týnkou.

Prostě parádní den!

neděle 3. dubna 2016

Skořicové sušenky "Esíčka"

Mám moc ráda sušenky kterým se říká Esíčka. Důležité je ale to, že jak nemám ráda sladkosti s kakaem, tak vyberu z balení jen ty skořicové a pak musím sehnat někoho kdo dojí ty kakaové :-D

Bohužel dlouhodobým sledováním musím konstatovat fakt, že poměr skořicových a kakaových sušenek v kterémkoli balení je v můj neprospěch :-(

A tak jsem si našla na internetu různé recepty na tento druh sušenek a recept si trochu upravila.


Tady je tedy ten podle kterého je peču já.

Nejdříve nechám v misce rozměknout 100g másla a vidličkou ho utřu s 80g krupicového cukru a jedním vanilkovým cukrem.


Po té smíchám 200g hladké mouky, 50g polohrubé mouky, vrchovatou lžičku prášku do pečiva a dvě zarovnané lžičky mleté skořice. Vše promíchané vsapu do misky k utřenému cukru a opět zpracuju vidličkou. Ke konci je možné těsto "dohňácat" i rukou, nebo to celé dělat v robotu.

Kdo by jste chtěl místo skořicových sušenek kakaové, stačí dát místo skořice stejné množství kakaa.

Já dělám většinou jen takovéhle malé množství , aby bylo k čaji nebo ke kafi. Je to množství tak na 1,5-2 plechy. Sušenky je totiž třeba dávat dál od sebe aby se při pečení nespekly k sobě.


Nedávno jsem si koupila v KIKu razítko a tak jsem ho musela vyzkoušet.

Razítko dělá jen otisk, tak je třeba najít doma něco, co má přibližně stejný průměr aby se sušenka vykrojila. Kdo nemáte skleničku potřebného průměru, nebo klasické kulaté vykrajovátko můžete použít třeba i zavařovací sklenici.


Sušenky peču v předehřáté troubě na 180C asi 15minut.