sobota 22. srpna 2015

Sušená rajčata

Každý kdo pěstuje rajčata dobře zná že v určitou dobu sklizně už nevíte co s rajčaty. Lečo už nechce nikdo jíst a moc možností jak rajčata uchovat na dobu pozdější není. Dají se s paprikami zavařit, dá se udělat domácí protlak či kečup nebo je lze usušit.

Já jsem letos poprvé zkusila rajčata s kořením Aglio peperoncini od Antonína.


Rajčata jsem nakrájela na max. půl centimetru silné plátky a položila je na pečící papír na plech. Lehce osolila (koření obsahuje sůl, takže není nutné solit) a posypala kořením.


Dala do vyhřáté trouby a sušila horkovzduchem cca na 80st. Jak dlouho? Záleží jak moc vodnatá jsou rajčata, ale trvá to víc než hodinu :-) Já mám zkušenost že je ideálně jeden den usuším, nechám do druhého dne a druhý den už jen na chvilku dosuším. Až pak je odlupuji z papíru.


Pak je třeba uschovat je do uzavíratelné nádoby aby nenasály vzdušnou vlhkost.


Mojí mamce rajčata ode mne moc chutnají, takže mohu doporučit i jako dárek :-)

pondělí 10. srpna 2015

Běhání, běhání, všechny smutky zahání ;-)

Znáte to taky? Někdy se to tak sejde a "věc" tak nějak uzraje :-)

No a tak jsem se 10.6. 2015 rozhodla začít běhat :-)

Já, která při hodinách tělocviku na škole dobíhala mezi posledními a vždycky tvrdila, že běhám jen v sebeobraně :-D

Ano, stalo se.

Před nějakým časem (není to tak dlouho) začal s běháním kamarád z florbalu Lukáš B.. No a teď běhá půlmaratony a ještě s dobrým časem! Známá co bydlí kousek ode mne (cca 2km přes pole) mi o víkendu prozradila, že chodí běhat. Dalším dílkem do skládačky bylo nedávné seznámení se na netu s Petrem (vojákem z povolání) co chodí běhat a zkouší i maratony. V televizi každou chvíli dávají na sportu nějaký maraton... No když jsem uviděla v televizi reportáž s Veronikou Šimáčkovou, byla to ta pomyslná poslední kapka. 

Vlivem více faktorů, které se mi za poslední dny koncentrovaly jsem se rozhodla, že taky začnu běhat! 

Jelikož jsem si ale běháním nehodlala ublížit, nejdříve jsem se snažila na internetu teoreticky vzdělat. Pročetla jsem různé stránky zaměřené na běhání a shlédla videa jak správně běhat. Narazila jsem i stránky Edy Kožušníka a vytiskla si jeho tréninkový plán "rozběhni se z chůze"

Abych podpořila svou slabou vůli nainstalovala jsem si do mobilu prográmek na měření trasy, času a pod., založila speciální blog kam jsem denně začala psát příspěvky a pár známých poinformovala o mém odhodlání. 

Začátky byly krušné :-) Když jsem běžela minutu v kuse, další minutu mi trvalo než jsem za chůze popadla dech :-) Nedokázala jsem si absolutně představit, že po 28 dnesch budu schopná uběhnout 12 minut v kuse! Natož abych při tom uběhla dva kilometry což byla moje meta pro to abych se zařadila do tabulky dle Cooperova běhu. 

Každý den jsem obula boty a vyběhla do přírody. Můj muž vždy kroutil hlavou a myslel jsi že jsem se zbláznila. Po pár dnech jsem se začala cítit lépe jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Ráno jsem vstávala s myšlenkou jak to bude super až přijedu z práce a budu si moci jít zaběhat :-D Kdo běháte víte o čem mluvím ;-) Vy ostatní si asi klepete na čelo :-D

Dnes je to dva měsíce...

Dva měsíce co jsem začala běhat a dnes se mi při ranním vážení naskytl úžasný pohled. Váha ukázala hodnotu o kterou jsem usilovala :-) Mám radost! Za ty dva měsíce jsem zhubla něco přes dvě kila. Na jednu stranu se to může zdát někomu málo, ale ono když člověk není vyloženě tlustý, tak mě ty dvě kila přijdou neuvěřitelný :-o Když si představím dvě kilovky mouky, tak to je nejen váha, ale i objem! A to vše jsem spálila jen díky sportování, resp. nastartovanému spalování.

No a dnešní pohodový den jsem završila večerním během s mým mužem. V 21hodin se k mému překvapení zeptal "ty nejdeš dneska běhat?" a tak jsem mu odpověděla že s ohledem na tmu venku bych šla, ale jedině s ním a nebo půjdu jen na eliptical. Překvapení pokračovalo jeho souhlasem, že tedy jdeme běhat spolu :-)

Vyběhli jsme pohodovým tempem já s cílem vydržet běžet co nejdéle. Když jsem po 12minutách běhu na endomondu uviděla hodnotu 1,9km, zaradovala jsem se :-) Už vím, že když budu chtít, ty 2kilometry dám a budu dobrá! (viz. Cooperův test) :-D